model de parazapada cu sina

Montarea parazapezilor pentru acoperis ( prima parte )

Parazapezii pentru tabla zincata si tigla metalica

Daca pana acum credeam ca montarea parazapezilor sau a opritorilor de zapada este floare la ureche pentru un acoperis, va trebui sa mai analizam inca o data situatia. Parazapedul va trebui ales si adaptat pentru fiecare tip de acoperis in parte.

Materialele care vor fi folosite pentru realizarea acoperisului unei case sunt:

  • tigla metalica
  • tigla ceramica
  • tabla zincata
  • tigla de beton

Astfel, pentru fiecare material in parte opritorul de zapada va trebui adaptat. In acest articol vom vorbi despre fiecare material si vom spune cum trebuie adaptat fiecare model de parazaped. Asadar, sa incepem…

Parazapezii pentru tigla metalica

Parazapezii clasici ( tip V ) din tabla de 0.5

opritori de zapata tip v

Pentru tigla metalica, parazapezii ( sau opritorii de zapada ) sunt de mai multe feluri. Cei mai utilizati dintre acestia sunt parazapezii construiti din tabla de 0.5. Acestia sunt realizati dintr-o bucata de foaie de tabla de 0.5. Inaltimea parazapezilor este de cel mult 15 centimetri. Acest model poate fi dublat cu un surplus de material. Surplusul de material se adauga pe marginea acestora.

Acest model de parazapezi sunt realizati atat manual, dar pot fi achizitionati din comert. Partea elementara pentru acest model de parazapezi este montarea lor. Foarte multi montatori din Romania, folosesc montajul simplu cu o singura garnitura.
Aceasta forma de montaj poate strica acoperisul, fiind necesara la un timp reparatia acoperisului sau revizia acestuia. Astfel, imediat dupa prima ploaie, prin gaura in care este dat surubul, se poate infiltra cu usurinta apa.

Modalitatea corecta prin care poate fi montat acest tip de parazapezi se realizeaza prin doua garnituri. Prima garnitura se plaseaza intre tigla metalica si parazaped, urmand ca a doua garnitura sa fie deasupra parazapedului.
De asemeni, surubul va trebui sa fie uns cu un mastic, care se cimenteaza in tigla metalica, astupand totalmente gaura data. Tigla metalica va trebui gaurita pe muchie pentru plasarea surubului, lasand liber canalul prin care circula apa.

Prin aceasta mod acoperisul din tigla metalica va fi inchis ermetic, iar parazapezii vor intra in functiune fara a afecta acoperisul.

Taietorii de zapada

Un alt model de parazapezi ce se monteaza pe acoperisuri inalte sunt taietorii de zapada. Scopul acestora este de a taia maldarul de zapada format pe acoperis.
Montajul lor este prin aceeasi modalitate ca la parazapezii clasici ( tip V ) din tabla de 0.5. Unul dintre factorii favorabili ce apartine acestuia este faptul ca pot fi gasiti cu usurinta in magazine.

Se monteaza pe fiecare muchie tiglei metalica, iar pozitionarea lor pe acoperis este realizata in zig-zag. De asemeni, canalul prin care se scurge apa se va lasa in continuare liber. Surubul vine tot la fel cu doua tipuri de garnituri si trebuie masticat de fiecare data inainte de a fi pus in acoperis.

Cum am spus si mai sus, scopul acestor parazapezi este de a taia zapada formata pe acoperis. Cu toate ca sunt destul de precisi in actiona impotriva zapezii au un mic defect.

Taierea maldarului de zapada poate distruge jgheabul acoperisului. Dar, haideti sa explicam mai bine acest proces. Majoritatea opritorilor de zapada, tin gheata si zapada pe acoperis, pana in momentul in care aceasta se topeste.

Taietorii de zapada nu au capacitatea de a mentine zapada pe acoperis. Ei vor arunca zapada in afara acestuia. O cantitate mare de zapada va fi taiata de acestia si aruncata in afara acoperisului. Drept urmare vor fi distruse in timp carligele de jgheab, jgheaburi, precum si alte accesorii ale pluvialelor.

Parazapezii pentru tabla zincata

Parazapezii ce vin pe senile

Cum am spus si mai sus pentru fiecare material exista anumite modele de parazapezi. Pentru tabla zincata se monteaza parazapezii ce vin pe senile si parazapezii clasici de 0.5, ce vin adaptati cu un suport special de prindere.
Parazapezii ce vin pe senile vor trebui montati, numai in cazul in care acoperisul poate sustine greutatea acestui parazaped.
Greutatea pentru acesta este 15 kg pe metru liniar, iar pentru a fi montat este nevoie de o dulgherie destul de solida.

Acestia sunt construiti din otel inoxidabil, ceea ce le permite o rezistenta destul de buna de-a lungul timpului deoarece nu ruginesc absolut deloc.
Ei sunt alcatuiti din mai multe componente, iar prinderea lor se realizeaza prin hornsuruburi cu cleme. De asemeni, montarea lor pe acoperis se realizeaza prin atasarea lor de muchia tablei zincate.
Acest model de parazapezi sunt printre cei mai buni de pe piata. Desi sunt considerati a fi un accesoriu de top, este nevoie de o sarpanta solida care sustina acoperisul. Singura problema a acestui model este costul lor. Pretul pentru achizitia unui metru liniar este de 70 Ron pe metru ( doar materialul ).

Parazapezii clasici ( tip V ) adaptati din tabla de 0.5

Acest tip de parazapezi pot fi montati si pe tabla zincata. Singura diferenta este modalitatea de prindere. Marea majoritatea a montatorilor folosesc un montaj gresit a acestor parazapezi pentru tabla zincata. Acestia il monteaza intre muchiile tablei, perforand acoperisul si permitand posibilitatea unor viitoare infiltratii.

Pentru a monta corect acest tip de parazapezi va trebui sa se realizeze un suport adaptat, care sa fie pliat pe muchia tablei zincate. Acest suport ( din pacate ), nu poate fi gasit in comert. El va trebui realizat manual de catre tinichigiul acoperisului.

Suportul vine sub forma unei cleme si permite plierea muchiei cu parazapedul respectiv. Singura problema a acestui tip de parazaped este ca nu permite rezistenta suportului in timp.

Astfel, el vine cu o durata de viata de cel mult 7 ani, urmand ca la sfarsitul acestei perioade sa ii fie inlocuit suportul.

Marele beneficiu adus de aceasta forma de parazapezi este pretul lor. Tariful pentru achizitionarea acestor parazapezi cu tot cu suport este 22 Ron.

Mai multe detalii despre tipurile de parazapezi le vom discuta in articolul urmator.

Va multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *